W 1991 roku utworzono Międzynarodową Radę Naukową ds. Aloe Vera,
inicjującą badania naukowe oraz udzielającą międzynarodowych
certyfikatów potwierdzających czystość oraz wysoką jakość produktów
aloesowych. Badania , które przeprowadzono w latach 90-tych potwierdziły
wcześniejsze odkrycia, co stwierdza raport opublikowany przez Johna
Andersona w 1999 roku w czasopiśmie “Alternative Medicine 3/99”. Nie
można również pominąć faktu, że już kilkanaście lat temu dostrzeżono
wielkie zalety kosmetyczne Aloe Vera. Stanowi on ważny
składnik kremów nawilżająco-regenerujących,
maseczek
nawilżająco-odżywczych, mydeł, szamponów i odżywek do włosów. Warto
jednak wiedzieć, że dobre kosmetyki powinny zawierać przynajmniej 20%
miąższu aloesowego. Od 1969 roku do końca 80-tych lat badaniu poddano przeciwzapalne,
antybakteryjne , a także antygrzybicze właściwości pewnych składników
soku z aloesu, takich jak mukopolisacharydy, albo
antrachinony. Potwierdzono, że niszczą one streptokoki i drożdże
(Candida Albicans) oraz ich mutacje.
Dowiedziono, że w odróżnieniu od zwykłych antybiotyków nie powodują
skutków ubocznych w organizmie.