odkrycia naukowe na temat aloesu

aloes
W 1991 roku utworzono Międzynarodową Radę Naukową ds. Aloe Vera, inicjującą badania naukowe oraz udzielającą międzynarodowych certyfikatów potwierdzających czystość oraz wysoką jakość produktów aloesowych. Badania , które przeprowadzono w latach 90-tych potwierdziły wcześniejsze odkrycia, co stwierdza raport opublikowany przez Johna Andersona w 1999 roku w czasopiśmie “Alternative Medicine 3/99”. Nie można również pominąć faktu, że już kilkanaście lat temu dostrzeżono wielkie zalety kosmetyczne Aloe Vera. Stanowi on ważny składnik kremów nawilżająco-regenerujących,
maseczek nawilżająco-odżywczych, mydeł, szamponów i odżywek do włosów. Warto jednak wiedzieć, że dobre kosmetyki powinny zawierać przynajmniej 20% miąższu aloesowego. Od 1969 roku do końca 80-tych lat badaniu poddano przeciwzapalne, antybakteryjne , a także antygrzybicze właściwości pewnych składników soku z aloesu, takich jak mukopolisacharydy, albo antrachinony. Potwierdzono, że niszczą one streptokoki i drożdże (Candida Albicans) oraz ich mutacje. Dowiedziono, że w odróżnieniu od zwykłych antybiotyków nie powodują skutków ubocznych w organizmie.